Обвинителният акт срещу проф. Николай Банков от УХТ, който вчера застана

...
Обвинителният акт срещу проф. Николай Банков от УХТ, който вчера застана
Коментари Харесай

Професор на поправителен по разследване за подкуп

Обвинителният акт против проф. Николай Банков от УХТ, който вчера застана пред съда за взимане на рушвет от 600 лв. от двама студенти, беше върнат за пренаписване в прокуратурата. Това реши Пловдивският областен съд заради противоречия в тезата на прокуратурата.  

Проф. Банков и Димитър Димитров, някогашен ученик на вуза, който съгласно държавното обвиняване е уредил взимането на изпита против възнаграждение, са били упрекнати в едно закононарушение, като причинител и помощник, само че това не било добре разказано от прокурора. Не ставало ясно дали Банков е получил дара преди или след провеждането на изпита, както и дали изпитът е бил извършен изобщо, или става въпрос за фиктивен подобен. Непреодолимите несъгласия в обвинителния акт не разрешили на юристите да схванат в целокупност провиненията на подопечния си и да приготвят съответната отбрана. Това е и повода делото да бъде върнато за пренаписване, като Окръжна прокуратура - Пловдив ще би трябвало да изготви ясна позиция за инкриминирания акт и да я внесе още веднъж в съда.  

За връщане на делото за пренаписване моли и бранителят на професора - юрист Пламен Бонев. Според него е имало основни нарушавания по време на досъдебната фаза: Банков е бил в следствения арест в продължение на 72 часа. Малко откакто Бонев и Банков подписали контракт за отбрана, проверяващият служител на реда взел относителен материал за графична експертиза, без да уведоми упълномощения юрист. Това се случило в наличието само на длъжностен бранител.

Към тази теза се причисли и юрист Елдъров. Той удостовери, че сътрудника му е бил подценен от органите на досъдебното произвеждане, и добави, че на страница седма от обвинителния акт е дублиран един от телефонните номера, посредством който е осъществявана връзката сред Димитров и Банков. Същият номер е бил записан и против името на един от очевидците.  

Съдът дефинира възраженията на бранителите като неоснователни, защото фактическата неточност с телефонните номера можела да бъде отстранена елементарно, а професор Банков самичък бил дал единодушие за взимане на материал за експертизата в наличието на служебния юрист. Въпреки това магистратите върнаха обвинителния акт в окръжната прокуратура за пренаписване.    

Адвокатите на Банков упорстваха най-много той да бъде възобновен на работа, защото е отхвърлен от служба към този момент 10 месеца, което нарушава правото му на труд. Според тях потребност от мярката за процесуална насила към този момент няма, защото всички очевидци са били разпитани и всички документи - прегледани. Отстраняването пречело и на естествената работа на катедра „ Електротехника и електроника ” в УХТ, където по закон би трябвало да работят седем души, а сега има единствено петима. „ Смятам, че професорът ще бъде оневинен и че ще съумя да потвърдя неговата непорочност “, съобщи юрист Бонев. Елдъров дефинира отстраняването като нарушение на главното човешко право на труд.  

Въпреки това магистратите взеха решение, че няма учредения за анулация на взетата мярка за процесуална насила „ премахване от служба ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР